Antieke zilveren en gouden sieraden

Sieraden behorend bij de Nederlandse klederdrachten.

Rechtstreeks contact op: info@l-arbre-de-vie.com   t.a.v. Willem Rudolf den Haan

 

Gouden hoofdtooi behorend bij de Noord-Hollandse klederdracht

Massief gouden oorijzer Noord-Holland. stel spanveren en stel steeknaalden.  Goudkeuren  1888.   Verkocht. Hebt u interesse in vergelijkbare sieraden neem dan contact met ons op.

Colliers bloedkoraal en granaat

3 slag bloedkoralen collier met gouden bootslot. Noord-Holland. 19e eeuw.

5 slag granaten collier met gouden haakslot bezet met granaten. Gedragen in Walcheren=Zeeland. 19e eeuw

5 slag bloedkoralen collier met gouden haakslot bezet met bloedkoraal. Walcheren-Zeeland. 19e eeuw

3 slag bloedkoralen collier met gouden haakslot Volendam-N.Holland. Rond 1900.

5 slag gitten collier met zilver bakslot. Rouwsieraad, gedragen zowel in Zeeland als op de Veluwe. 2e helft 19e eeuw.

Antieke carneolen facet geslepen aan gouden tonslot. Nederland algemeen. 19e eeuw.
Gouden voorhoofdsnaald Rijnland. 19e eeuw

Broches goud. Voorhoofdsnaalden.

Gouden sluitbroches en borststukken. Boven horizontaal- gouden voorhoofdplaat Friesland-Drente. 2e helft 19e eeuw. Midden gouden borststuk N.Brabant. midden 19e eeuw. ( verkocht)   Midden onder gouden haakslot 18e eeuw.

Gouden sluitbroche met granaat en glasversiering. Zeeland en Friesland. 18e eeuw. 3 verschillende gouden voorhoofdnaalden. Zuid- en Noord-Holland . 19e eeuw.

 

Verschillende gouden borstsieraden. Noord-Brabant en Limburg. 19e eeuw.

Los haakslot  ” Boot” , zilver op goud voor 2 of 3 rijen groot formaat bloedkoraal of granaat  N.Holland.  19e eeuw.

Zilver haakslot. ” Boot” zilver op gouden onderplaat met roos geslepen diamantjes en in het midden een grote diamant oud slijpsel “Bolsjewiek”, gezet op zilverfolie. Gedragen in Noord Holland 19e eeuw.

Zilver haakslot ” Boot” op gouden onderplaat bezet met roos geslepen diamantjes. In het midden een diamant oud “roos” slijpsel gezet op zilverfolie. Noord Holland 19e eeuw.

Zilveren tak broche bezet met roos geslepen diamantjes met in het midden een buitengewoon groot model diamant oud slijpsel, “Bolsjewiek” genaamd. De steen is grof geslepen en op zilverfolie gezet. Het zilver folie heeft in de loop van meer dan 100 jaar aan glans verloren ( vocht) waardoor het effect van de diamant is verminderd. Gedragen met name in Noord Holland ( West Friesland) ook in Friesland. 19e eeuw.

Serie enkele kaphangers / wisselbellen  gedragen in Zeeland.  Gemiddeld  8 tot 9 cm. hoog bij 3.5 tot 4 cm breed. 

Gouden “spiegelbel”. Éen van een paar. Gedragen als kaphanger behorende bij het kostuum van Tholen. Zeeland 19e eeuw. Versiering glas steentjes.

Gouden kussen/wisselbel met bloedkoralen versiering. Éen van een paar. Voorzijde, gedragen op Noord Beveland en Tholen. Zeeland. 19e eeuw.

Zelfde gouden kussen/wisselbel met granaatjes. Achterzijde, gedragen als kaphanger behorende bij het kostuum van N.Beveland en Tholen. Zeeland 19e eeuw.

Gouden kussen/wisselbel. Éen van een paar,  voorzijde  met granaatjes en zoetwaterpareltjes. N.Beveland en Tholen. Zeeland. 19e eeuw.

Zelfde gouden kussen/wisselbel versierd met filigrain. Achterzijde. Gedragen als kaphanger behorende bij het kostuum van N.Beveland en Tholen. Zeeland. 19e eeuw.

Enkele gouden kaphanger met bloedkoraal gedragen als kaphanger behorende bij het kostuum van Cadzand. Zeeland. 19e eeuw.

Enkele gouden kaphanger met bloedkoraal gedragen als kaphanger behorende bij het kostuum van Cadzand. Zeeland 19e eeuw.

Gespen en overige kostuumsieraden van zilver

Zilveren scharen met ketting en haak 

Oorhangers goud

stel gouden kaphangers. Zuid-Holland en Zeeland. 19e eeuw. Verkocht.

Gouden parure. Sluitbroche en stel oorhangers met zoetwaterparels. Noord-Brabant. 2e helft 19e eeuw

Gouden parure. Sluitbroche met  stel oorhangers. Noord-Brabant-Limburg. 2e helft 19e eeuw.

Gouden parure. Sluitbroche met stel oorhangers. Noord-Brabant en Limburg. 2e helft 19e eeuw.

Gouden parure. Sluitbroche en stel oorhangers. Zowel Noord -als Zuid -Nederland. 2e helft 19e eeuw. Verkocht.

Stel gouden kaphangers behorende bij de dracht van Cadzand- Zeeland. Meesterteken Wed. Gillis- ’s Hertogenbosch. Omstreeks 1850. Lengte ca. 7.5 cm.

Stel gouden kaphangers. Klederdracht zuidelijke Nederlanden, midden 19e eeuw. Lengte 8 cm.

Stel gouden oorhangers behorende bij de klederdracht van Groningen. 2e helft 19e eeuw. Lengte 5.5 cm.

Stel zilveren kaphangers gedragen tijdens de rouw. Midden – en zuidelijk Nederland. De scharnierende zwanenhals sluiting is ooit vervangen door een zilveren haak. Lengte 7.5 cm.

Serie gouden ringen. Geheel rechts R.Katholiek Zuid-Beveland. 2e helft 19e eeuw. Midden staand, Amsterdams gekeurd 18e eeuw.
Linkerzijde rouwringen met haarversiering . 2e helft 19e eeuw. 2 ringen met haarversiering linkerzijde verkocht.

Stel gouden, gefacetteerde mutsenspelden. Nederlandse klederdrachten 19e eeuw.

Verschillende gouden keelknopen behorende bij het mannenkostuum van `Zeeland en de vissersplaatsen rondom het IJsselmeer. 19e eeuws. Bolle hemdknopen uiterst links verkocht.

Gouden herinneringsbroche met geschilderd portret op ivoor van een jongen. In de rand zijn 8 versieringen aangebracht die symbool staan voor de leeftijd van de jongen. Afm. H. 6.5 cm B. 5.5 cm.  Nederland 19e eeuw.

Achterzijde van de herinneringsbroche. Op ivoor is hier naar de mode van die tijd een haarversiering gemodelleerd waarin in de voet van de bloemenvaas opnieuw de leeftijd van 8 jaar is uitgebeeld.

Zilveren voorwerpen

Serie van 8 verschillende zilveren pijpenstekers- wroeters. Nederland 19e eeuw

Zilveren kluwenhouder met ivoren spoel. Lodewijk de 16e stijl. Amsterdamse 18e eeuwse zilverkeuren.

Idem. Achterzijde gordelhaak met zichtbare Amsterdamse keuren.

Zilveren herenhorloge kettingen met sleutel en signetten.

Zilveren heren horloge kettingen met sleutel en signetten. Algemeen Nederlands 19e eeuw.

Zilver vergulde akerhaakjes

als tulpjes of rozetjes gedragen bij de klederdracht van het eiland Marken.

Voorbeeld kralen akertjes aan haakjes.

Restant zilver vergulde aker haakjes tulp of rozet € 35,00 p. paar.

Zilveren klederdrachtpoppen sieraden collectie Den Haan & Wagenmakers.

Voor vragen en specifieke informatie kunt u ons mailen op : info@l-arbre-de-vie.com 

In verband met onze vroegere specialisatie in Nederlandse klederdrachtsieraden  1980 vorige eeuw, bedachten wij indertijd een poppenlijn voor 14 verschillende Nederlandse klederdrachten

 

 

Friesland, Hindeloopen, Staphorst, Urk, Spakenburg, Marken,Volendam, Noord -Holland, Rijnland/Katwijk, Scheveningen, Zuid-Beveland, Walcheren, Axel,Noord -Brabant.

Voor de poppen werden originele papiermaché lijven met elastiek gebruikt en handbeschilderde  porseleinen hoofden met pruiken van echt haar. Lengte 50 cm. totaal.

Iedere dracht werd aangekleed door dames en heren poppenmakers uit de streek die de pop uitbeeldde. Wij voorzagen de makers van de sieraden en soms ook de stof. Het aankleden werd vervolgens in de betreffende plaats of streek gedaan vooral om fouten te voorkomen.

De poppen met de meeste sieraden zoals b.v. Rijnland/Katwijk maar ook Noord-Holland, Friesland en Staphorst waren het kostbaarst. Hindeloopen, door de sitsen en de ingewikkelde aankleding, was ondanks het ontbreken van een zilver vergulde hoofdtooi evengoed kostbaar. Het jongenspopje van Marken was het meest gewild. Niet zozeer doordat er vrijwel geen sieraden aan te pas kwamen en daarom lager in prijs dan de overige poppen, maar meer door het kleurrijke kostuum met druivenboezel rok ( tot 6 jaar ) en echte pijpenkrullen onder het kapje. Jongenspopje zit op de voorgrond midden.

De bedoeling was om met de voor verkoop tentoongestelde poppen als voorbeeld, de zilveren sieraden te verkopen aan de talloze poppenmakers in die tijd.

De zilveren tas beugeltjes vonden gretig aftrek bij de kralentas breisters.

Door het verhuizen van onze onderneming van Edam naar Amsterdam in de jaren ’90 is de productie van deze zilveren poppensieraden langzaam beëindigd en werd de productie van de sitsen stoffen door de toenemende populariteit van patchwork voor ons het belangrijkst.

Na jaren opgeborgen te zijn geweest in het atelier van onze vroegere zilversmid bieden wij de gietmallen en wat resterende poppensieraden nu te koop aan. Bent u, of kent u een zilversmid dan is het misschien interessant om de collectie geheel of gedeeltelijk weer in productie te nemen ? Onze vroegere goudsmid zou eventueel details kunnen toelichten m.b.t. het giet en afwerking proces. Overigens werden de oor-of hoofdijzers van Friesland, Staphorst, Urk, Noord-Holland, Scheveningen en Rijnland met de hand geslagen op een mal. Alleen de uiteinden, knoppen, vogelbekjes en boeken, werden gegoten. Van de oorijzers zijn wel aantekeningen maar geen mallen.

 

Te koop aangeboden complete serie gietmallen van een collectie zilveren poppensieraden behorende bij 14 verschillende Nederlandse klederdrachten. Maatverhouding van sieraden afgestemd op een poppenlengte van ca. 50 cm.  Verkoopprijs complete serie gietmallen in overleg.

Voorblad van laatst overgebleven catalogus klederdracht poppen sieraden uit 1980.

Pagina poppen klederdracht sieraden voor o.m. Noord- en Zuid-Holland

Pagina poppen  klederdracht sieraden voor Zeeland

Pagina poppen klederdracht sieraden voor Marken, Urk en Staphorst

Laatste pagina klederdracht sieraden voor poppen, algemeen Nederland met indexblad

Zilveren tasbeugeltjes voor poppen

Zilveren poppen châtelaine bestaande uit gordelhaakje met drie kettingen waaraan een speldenkussentje, naaldenkokertje en schaartje. Afmeting haakje tot onderkant schaartje etc. ca.12 cm.

Zilver vergulde poppen collier sluiting voor bloedkoralen halsketting

Verschillende zilveren klederdracht sieraden voor poppen zoals knopen en gespen etc.

 

 

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×